Welkom op de Blog van Sharon Verheye
Ontdek inzichten, tips en verhalen over kindercoaching en meer.
Laatste Artikelen
Rots & Water
Zo maak je kinderen weerbaar tegen pesten: 5 oefeningen
Roepen ze ‘dombo’ of ‘dikkerdje’? Negeren! Maar hoe doe je dat? Leer kinderen meer weerbaar te worden tegen pesten en groepsdruk. Ga aan de slag met deze 5 oefeningen uit de Rots & Water-methode.
© Eva Vlonk
1. Weerbaar tegen pesten? Trek je grens
- Leer het kind om op een sterke manier stop te zeggen tegen pesters op school. Oefen eerst met het kind ‘stop’ zeggen op 3 verschillende manieren. Bijvoorbeeld heel zacht, heel hoog, heel luid. Hoe voelt elke stop voor het kind? Wissel eens om. Hoe komen de verschillende manieren over bij de andere?
- Voel je het verschil? Steek nu je arm uit met je hand naar achteren gekanteld en oefen een paar keer een sterke ‘stop’ met een stevige, lage stem vanuit de buik.
- Maak oogcontact met de pester. Zo weet je of je boodschap aankomt. Bewust met je lichaam omgaan, maakt dat je ook bewuster met je emoties omgaat.
© Eva Vlonk
2. Negeer pesters in je ballon
- Leer het kind letterlijk stevig op zijn voeten te staan: de benen wijd, de knieën een beetje gebogen. Probeer het kind zachtjes om te duwen. Je zal na een paar keer versteld staan hoeveel kracht je nodig hebt om het echt om te duwen.
- Doe alsof je in een grote ballon zit. Die ballon houdt pesters en woorden buiten.
- Concentreer je op je ademhaling. Kort inademen en lang uitademen, in en uit je buik. Vertel het kind dat je adem en je buik je beste vrienden zijn die zo vaak mogelijk bij elkaar willen zijn. Zo krijg je een stevige buikademhaling. Wedden dat die pesters je plots minder interessant vinden als je niet reageert en rustig blijft?
© Eva Vlonk
3. Focus op 1 been
- Ga op 1 been staan. Doe een wedstrijdje om ter langst.
- Trucjes om te winnen? Zoek een punt om op te focussen en span je buikspieren op. Wedden dat je langer dan een flamingo kan blijven staan?
- Lukt dat al aardig? Probeer het kind uit evenwicht te brengen. Trek gekke bekken en daag het uit met woorden: ‘onnozelaar’, ‘dombo’, ‘wat heb jij aan’? Prik eens met je vinger op armen, schouder of buik.
© Eva Vlonk
4. Denk positief op het toilet
- Ga letterlijk stevig op je benen staan: wijdbeens, knieën lichtjes gebogen.
- Steek je armen in de lucht in de vorm van een V. De V van Victorie of oVerwinning. Of: Vandaag gaat het me lukken.
- Overtuig jezelf luidop: die toets Frans gaat lukken, ik kan het, ik ga mijn best doen. Herhaal. Herhaal. Overtuigd? Je hersens alvast wel na dit trucje van 2 minuten – dat blijkt zelfs uit wetenschappelijk onderzoek.
- Op school kan het kind dit kort doen voor de speeltijd op het toilet.
© Eva Vlonk
5. Wandel weg met je kin in de lucht
- Pesters die je ‘dombo’ noemen? Negeer het, blijf rustig, zeg ‘stop’ en wandel weg met een krachtige lichaamshouding.
- Trek 2 denkbeeldige strepen en laat het kind een afstand van 20 à 30 meter wandelen. Eerst met het hoofd naar beneden. Een tweede keer met de kin omhoog. Hoe voelt het verschil? Wedden dat die pesters zo’n reactie niet gewoon zijn?
- Laat het kind nu met de kin omhoog wandelen. Ondertussen zeg je nare dingen, een beetje zoals die pesters.
Artikel uit Klasse
Tips om Zelfvertrouwen bij Kinderen te Versterken
Zelfvertrouwen is cruciaal voor het welzijn van kinderen. Ontdek praktische tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.
In de Kijker
Heb jij zelf een interessant artikel of boeiende tips?
Stuur ze door en ik zet het op deze blog!
Veel leesplezier!
Enkele tips
Acht manier waarmee jij jouw kind helpt om minder te piekeren.
https://www.apetrotsekinderen.nl/8-manieren-waarmee-jij-jouw-kind-helpt-minder-te-piekeren/
- Neem een piekerkwartiertje. Om van je piekergedachten af te komen, moet je ze eerst (her)kennen en accepteren. Je kind kan bepalen er even over te piekeren en daarna zijn aandacht te richten op andere dingen.
- Pieker alleen als het echt helpt. Stel je kind de vraag: ‘Kun je er nu iets aan veranderen?’. Dan kan je kind dat gaan doen. Meestal zal het antwoord ‘nee’ zijn en dan heeft het geen zin om te piekeren en moet je soms ‘stop’ tegen jezelf zeggen.
- Richt je aandacht op fijne dingen. Laat je kind denken aan fijne dingen door te vragen naar iets waar het zin in heeft of een leuke herinnering zoals de vakantie. Vraag door op de details: ‘Wat deed je toen?’, ‘Hoe zag het eruit?’, ‘Wat was het weer?’.
- Gooi je piekergedachten in de prullenbak. Vraag je kind eerst of hij er iets aan kan veranderen waar hij over piekert. Zo niet, dan kan je kind ze letterlijk uit zijn hoofd zetten door ze op te schrijven en weg te gooien.
- Bespreek samen de dag. Bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan. Vraag naar de dingen die leuk waren en de vervelende dingen die je kind heeft meegemaakt. Zit je kind nog ergens mee? Schrijf het op en zeg dat jullie het er morgen over kunnen hebben als je kind dat wil.
- Maak moeilijke dingen behapbaar door ze in kleine stukjes te delen. Zit je kind in over iets dat hij moeilijk vindt, bijvoorbeeld een rekentoets of spreekbeurt? Ga het samen in kleine stapjes verdelen, zodat het overzichtelijk wordt voor je kind.
- Zoek positieve afleiding voor het slapengaan. Doe samen een spelletje, lees je kind voor of laat je kind jou voorlezen. Doe liever geen drukke dingen, hier wordt je kind juist wakker voor.
- Gebruik je verbeelding. Kinderen hebben vaak veel fantasie. Zeg tegen je kind dat het zijn eigen wereld kan maken in zijn gedachten. Dat hij zelf kan bepalen waar hij aan denkt: een piekerwereld of zijn eigen wereld met allemaal bijzondere dieren en dingen die in het echt niet eens bestaan.
Hoe werkt de Rots & Water training?
De Rots & Water training leert kinderen hoe ze grenzen kunnen stellen, beslissingen kunnen nemen en effectief kunnen communiceren.